Kytäjän kirkonmäeltä maantie jatkui Ristikiven kaupalle ja edelleen vanhaan kylään ja järveä kierrettäessä lähdettiin peltojen halki Törölän kerrostalon ja navettojen jälkeen oikealle Rytkön koulun ja Hirvijärven suuntaan.

Tuohon aikaan kapearaiteinen rautatie kulki järven rantamia ja tie mutkittelin maaston mukaan sen tuntumassa. Rytkön koulun jälkeen ylitetiin kyseinen rata ja käännyttiin sen jälkeen oikealle radan tuntumassa, kunnes noustiin uimiseen käytettyjen matalien ranta-alueiden jälkeen rinteeseen, josta tie erkani Hirvijärven suuntaan ja toinen jatkoi kohti kalastuslaitosta. Ennen sitä ylitettiin kiskot jälleen ja sen jälkeen silta. Oikealle jäi vaaleaksi rapattu rakennus ja ylempänä rinteessa pari muuta taloa. Joiden jälkeen suoalue joka reunusti vasemmalla näkyvän suolijärven reunaa. Tiestä erkani metsätie Suolijärvelle ja matka jatkui rata ylittäen kohti kauppaa. Kartanon rakennuksia sijoittui radan molemmin puolin ennen varsinaista kartanoa, konttoria ja rautatieasemaa. Matka jatkui koivukujaa aina Hyvinkäälle johtavalle tielle.

Kirkolle käännyttiin toista koivukujaa oikealle ja suoraa päästiin Hyvinkäälle viljankuivaajan ohi. Aikaisemmin kerroinkin, että kuivurin kohdalta kääntyi tie Lakkimäkeen.